Parlementaire vraag: De omzendbrief 'Overlast in recreatiegebieden en recreatiezones’

Mijn vraag aan de Minister:

Mijnheer de voorzitter, mevrouw de minister,

In juni 2021 stuurde u de omzendbrief 'Overlast in recreatiegebieden en recreatiezones' naar de provinciegouverneurs, de burgemeesters en de beheerders van recreatiegebieden en -zones, zoals de provincies. Aanleiding hiervoor was een aantal incidenten in de recreatiedomeinen. In de omzendbrief zijn diverse aanbevelingen en richtlijnen opgenomen. Er is eveneens sprake van een nieuwe evaluatie binnen een bepaalde termijn door het projectteam van de FOD Binnenlandse Zaken, AD Veiligheid en Preventie.

Ondertussen zijn we enkele maanden verder. Welke reacties hebt u ondertussen op deze omzendbrief gekregen van de provinciegouverneurs, burgemeesters of beheerders van de domeinen? Welke verdere initiatieven hebt u sindsdien genomen om de overlast in de recreatiegebieden en -zones nog meer in te dijken? Wanneer wordt, met het oog op het volgende zomerseizoen wanneer de overlast gewoonlijk zijn piek kent, de omzendbrief geëvalueerd en desgevallend bijgestuurd?


Antwoord van de Minister:

Mijnheer de voorzitter, mijnheer Briers, de omzendbrief die op 23 juni 2021 is gepubliceerd, bepaalt dat de FOD Binnenlandse Zaken die omzendbrief binnen een termijn van twaalf maanden na de publicatie ervan zal evalueren. De evaluatie van de omzendbrief en de gevolgen zal dus de komende maanden concreter vorm krijgen. Meer bepaald zal die evaluatie gericht worden aan de provinciegouverneurs, de burgemeesters en de uitbaters of beheerders van recreatiegebieden en -zones. Ze zullen in de maand januari de tijd krijgen om een enquête in te vullen en daarbij zullen ze suggesties of opmerkingen kunnen doorgeven.

Nadien zullen die antwoorden verzameld en geanalyseerd worden, maar ook geëvalueerd. Er zal worden nagegaan hoe op basis van die suggesties of opmerkingen de omzendbrief en de toolbox desgevallend bijgestuurd dienen te worden. Het is de bedoeling om heel die oefening te voltooien voor de start van het nieuwe toeristische of recreatieseizoen, zodat we eventueel nog voor de zomer van volgend jaar aanpassingen kunnen doorvoeren.

Vorige
Vorige

Parlementaire vraag: De recente test van het BE-Alert waarschuwingssysteem

Volgende
Volgende

Parlementaire vraag: De noodcentrales 112