Parlementaire vraag: Het sectorale tussenakkoord bij de politie

Mijn vraag aan de Minister:

Mevrouw de minister,

Na maanden onderhandelen is het u gelukt. Samen met de vakbonden NSPV en VSOA bereikte u een tussenakkoord over een substantiële verbetering van het statuut van onze politiemensen. U krijgt een trein in beweging die twintig jaar stilstond. U krijgt alleszins mijn welgemeende felicitaties. Uw akkoord omvat een loonsverhoging voor zowel het operationeel als het burgerpersoneel en het behoud van de NAVAP-regeling als een individueel recht en er is afgesproken om werk te maken van een betere balans werk-vrije tijd en een flexibelere loopbaan voor het politiepersoneel. Dat zijn mooie vooruitzichten.

Het ACV en de ACOD hebben het tussenakkoord niet mee ondertekend. We vernemen echter dat er de komende weken nog zal worden verder gewerkt aan de verfijning van het akkoord. Zal u alsnog proberen om deze twee vakbonden opnieuw bij de besprekingen te betrekken?

De NAVAP-regeling blijft behouden als individueel recht, maar in uw persbericht lazen we dat u er toch alles aan zal doen om de mensen aan te moedigen ook na hun 58ste te blijven verder werken. Hoe zal dit concreet gebeuren? Zijn hieromtrent al plannen uitgewerkt of afspraken gemaakt?

U hebt steeds gezegd dat u de positie van de lokale besturen niet uit het oog wou verliezen bij de onderhandeling voor dit akkoord. Hoe hebben zij gereageerd? Hoe worden de afgesproken financiële inspanningen verdeeld tussen de federale overheid en de lokale besturen?

Zijn er met dit akkoord ook afspraken gemaakt rond een regeling voor de zijinstroom van gespecialiseerde profielen? Zo ja, welke?


Vorige
Vorige

Onderhoud met de Ambassadeur van Nederland

Volgende
Volgende

“Toegang tot internet moet grondrecht zijn”