Parlementaire vraag: Verbod op de invoer van jachttrofeeën

Mijn vraag aan de Minister:


Op 24 maart 2023 is het dag op dag een jaar geleden dat de resolutie met het oog op een verbod op de invoer van jachttrofeeën van bepaalde diersoorten unaniem werd aangenomen tijdens de plenaire vergadering van dit Parlement. Naar aanleiding van deze verjaardag wens ik graag navraag te doen over de voortgang in dit dossier. We zijn ondertussen, zoals ik al eerder aanhaalde, een jaar verder, maar het blijft onduidelijk welke stappen u concreet heeft genomen om gevolg te geven aan dit glasheldere verzoek van de vele collega's en mijzelf.

1. Welke maatregelen werden tot nu toe door uw diensten ondernomen om deze resolutie ten uitvoer te brengen? Kunt u een update geven van de geboekte vooruitgang?

2. Werden er sinds de aanneming van deze resolutie nieuwe beleidsmaatregelen of regelingen ingevoerd?

3. Heeft u tijdens de uitvoering van deze resolutie bepaalde uitdagingen of belemmeringen ervaren? Zo ja, hoe werd hiermee omgegaan?

4. Welke aanvullende maatregelen denkt u eventueel te nemen om de bescherming van deze bedreigde diersoorten te waarborgen?


Het antwoord van de Minister:

1. Mijn administratie heeft een juridische analyse gemaakt om de opties weer te geven die kunnen uitdrukking geven aan de resolutie en zodoende een verbod op de invoer van jachttrofeeën van Bijlage A en 12 Bijlage B soorten in te voeren. Uiteindelijk heb ik geopteerd voor een wijziging van de Wet houdende goedkeuring van de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantesoorten, en van de Bijlagen, van 28 juli 1981. Het voorstel tot wetswijziging is ondertussen uitgeschreven en zal binnenkort voorgelegd worden aan de Ministerraad.

2. Op 14 maart 2023 heb ik opdracht gegeven aan administratie om de behandeling van nieuwe aanvragen voor invoervergunningen van bovenvermelde jachttrofeeën vanaf deze datum op te schorten.

3. Neen. Een wetswijziging goed voorbereiden kost tijd.

4. De CITES Conventie wordt in België toegepast door middel van de Europese Verordeningen, en aanvullend door Belgische wetgeving. Er zijn geen andere wijzigingen voorzien aan de wetgeving op dit moment.

Vorige
Vorige

Samenwerkingsprotocol met het Parlement van Kameroen ondertekend

Volgende
Volgende

De festivals zijn de acceleratoren van de fenomenen in onze maatschappij